zondag 29 maart 2015

Kunnen we voor eens en voor altijd afspreken dat Elinore Harris haar geboortenaam is?

Billie Holiday had evenveel namen als gezichten. Op haar geboorteakte uit 1915 stond haar enige echte naam: Elinore Harris, genaamd naar haar moeder Sarah ‘Sadie’ Harris. Slechts enkele minuten later nam de waarheid reeds een vlucht. De dokter die haar ter wereld bracht, schreef haar naam neer als Elenoir en in de files van het ziekenhuis werd de naam Eleanor terug gevonden. Eleanora werd al snel haar roepnaam. Eleanora Fagan wordt steeds verkeerdelijk als haar geboortenaam aanzien. Haar moeder was dan wel geboren uit een Fagan-Harris familie, maar haar ouders waren echter nooit getrouwd. De naam Fagan kon ze dus simpelweg niet claimen.

De echte vader van Elinore Harris was Clarence Holiday en die noemde haar dochter Bill omdat ze een tomboy was. Niet meteen het beeld dat we hebben van deze elegante vrouw met de prachtige gardina in haar haar. Ze speelde liever met de jongens en eiste eerder een plek op in het baseball team dan touwtje te springen. Als grote fan van de Amerikaanse populaire actrice Billie Dove plakte ze de namen aan elkaar en werd Elinore Harris finaal Billie Holiday.

Hoewel: advertenties uit de vroege jaren ’30 van het befaamde Apollo theater afficheerden haar vaak als Billie Halliday (en zowat alle mogelijke varianten daarop). Billie romantiseerde het muzikantenbestaan van haar vader als gitarist bij de befaamde Fletcher Henderson band zo hard, dat ze zelfs zijn tijdelijke naamsverandering - Clarence Halliday - overnam.

Apollo-advertentie uit 1934 waarop Billie Holiday wordt aangekondigd als Billy Halliday.
Dit was tevens haar eerste appearance op een groot podium in Harlem. 

Apollo-advertentie uit 1935 waarop Billie Holiday wordt aangekondigd als Billie Halliday.

De naam Lady kreeg ze aangemeten in de befaamde speakeasies op 133rd Street in hartje Harlem. In die tijd zongen zangeressen op eigen kracht - en dus zonder microfoon - van tafel tot tafel in clubs zo groot als een huiskamer. De fooien die klanten op tafel legden, werden door de zangeressen opgepikt met hun labia, zeg maar: schaamlippen. Billie weigerde dat ostentatief. Zoiets doet een Lady nu eenmaal niet. Het was Lester Young die haar bijnaam verbasterde tot Lady Day. Al blijft het een vreemde nickname, voor een vrouw die vooral floreerde in het nachtleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten